Tutustumisvierailu Ainoa Wineryn tiloihin ke 4.3.2020 

Ainoa Wineryn Paola Guerrero de Cohen ja David Cohen
Ensimmäiset palkitut viinit - Sametti, Valokki ja Vaapukka
Ainoa Wineryn Sametti sai kultamitalin vuonna 2016 Kaliforniassa järjestetyssä viinien laatukilpailussa International Eastern Wine Competition
Vadelmaviini Vaapukka sai Pariisissa maaliskuussa 2017 järjestetyssä Vinalies Internationales -viinikilpailussa kultamitalin
Etiketti-lehdessä 3/2019 artikkeli suomalaisista marjaviinitiloista - Ainoa Winery: Kotimaista viiniä ecuadorilaisella ja jenkkiläisellä twistillä
Ainoa Wineryn logo
Muta & Kakku -yrityksen Tuua Jäppinen tekee yhteistyötä Ainoa Wineryn kanssa
David Cohen esittelykierroksella
Viime vuonna asennetut terästankit mahdollistavat jopa 50 000 litran vuosikapasiteetin
Vielä asentamista odottava pullotuslaite
Erä mustikkaviiniä lähdössä ravintoloihin ja Alkoon
Tastingin suolaiset
Macaronsit Muta & Kakulta
Havu - puolukan, hunajan ja kuusenkerkän aistikas yhdistelmä
Me vierailijat

Keskiviikon 4.3.2020 tutustumiskohteena meillä oli Lahden naapuriin, Hollolan Miekkiöön, viime vuonna muuttaneen ecuadorilais-amerikkalaisen pariskunnan, Paola Guerrero de Cohenin ja David Cohenin, Ainoa Winery -viinitila. Heidän kotimaisia viinejään on palkittu Ranskassa, Saksassa, Islannissa ja Kaliforniassa. Mukaan vierailulle oli ilmoittautunut 18 jäsentämme. 

 

Cohenit muuttivat Suomeen reilu kymmenen vuotta sitten Davidin insinöörityön vuoksi ja Yhdysvalloissa alkanut viiniharrastus jatkui täällä. Sekä Paola että David ovat suorittaneet viinin tuotannon ammattitutkinnon Suomessa. Neljä vuotta Suomeen muuton jälkeen he huomasivat, että suomalaisista marjoista tehdyt viinit olivat paljon parempia kuin mitä he olivat Bostonissa onnistuneet tekemään rypäleistä. Miekkiöstä he löysivät kodin ja sopivan viinituotantotilan reilu vuosi sitten. Yritys tunnettiin helmikuuhun 2018 asti nimellä Finnviini. Aiemmin Lepaalla tehdyt viinit saavat nyt jatkoa Hollolassa tehdyistä tuotteista.

 

Suomessa Cohenien oli aluksi hankala saada viinejään myytyä ravintoloille, ei uskottu Suomessa osattavan tehdä laadukkaita marjaviinejä. Ainoa Winery päätti hakea puolueettomia arvioita ulkomailta Suomen vaikeuksien jälkeen. Ensimmäisenä suomalaisena viininä Ainoa Wineryn Sametti sai kultamitalin vuonna 2016 Kaliforniassa järjestetyssä viinien laatukilpailussa International Eastern Wine Competition. Mitaleita on tullut lisää myöhemmin, muun muassa Vaapukalle Pariisissa maaliskuussa 2017 järjestetyssä Vinalies Internationales -viinikilpailussa. 

 

Cohenien mukaan heidän viiniensä salaisuus on modifioitu perinteinen tapa tehdä punaviiniä. Marjat käytetään mäskissään mahdollisimman pitkään ja ne puristetaan mehuksi vasta käyttämisen jälkeen, maku vahvistuu ja syvenee näin. Kun marjojen kuoriaines on mukana, viiniin syntyy rypäleviineille tyypillisiä tanniineja. Käymisprosessia he seuraavat päivittäin, jotta voivat pysäyttää sen juuri oikealla hetkellä. Uusien isojen teräksisten käymistankkien ansiosta heillä on mahdollisuus nostaa vuosituotanto noin 50 000 litraan entisen 5 000-6 000 litran sijaan.

 

Viinien raaka-aineista heille suurin osa tulee metsästä kuten mustikka, puolukka, lakka, kuusenkerkkä, mesiangervo ja hunaja. Mansikat ja vadelmat he saavat lähituottajien tiloilta.

 

Ainoa Winerylla on tilaviinioikeudet, tuotteita voi ostaa suoraan tilalta ja myös Alkosta. Viinit ovat – osin ulkomaisten palkintojen ansiosta – löytäneet tiensä myös Suomen parhaisiin ravintoloihin. Muun muassa Nokka, Savoy ja Palace ovat valinneet Ainoa Wineryn persoonalliset viinit ruokiensa pareiksi. Upea lähituottaja meillä!

 

Tutustumiskierroksen lisäksi saimme tastingin muutamasta heidän viinistään pienten tapasten kanssa. Muta & Kakku -yrityksen Tuua Jäppinen oli tehnyt herkullisia macaronseja jälkiruokaviinien kanssa nautittavaksi. 

 

Kiitoksemme mielenkiintoisesta tutustumisvierailusta Ainoa Wineryyn, Paola Guerrero de Cohen ja David Cohen!

 

 

Päivi