Aamiaisella Asemapäällikössä 14.6.2018

Asemapäällikkö
Sisäänkäynti
Etupihan terassi
Päärakennuksen sali
Aamiaista
Aamiaista
Jälkiruokaherkkuja
Aamiaisryhmämme
Kabinetti
Kabinetti
Isäntäpari Johanna ja Mika Antikainen
Remontin alla oleva "sauna", josta tulossa pihaterassin myyntirakennus
Takapiha ennen pihaterassin avaamista
Maakellari, johon rakentumassa pienet huoneet
Aukioloajat

Aktiivisen kevätkauden yhdistyksemme yhdeksäntoista jäsentä päätti yhteiseen aamiaiseen aurinkoisena torstaiaamuna 14.6.2018 kahvila-konditoria Asemapäällikössä. Historiallisesti arvokas ja suojeltu rakennus on idyllisen kaunis jo ulkoapäin, Matkakeskuksen puoleiselle sivullekin juuri tehty pieni terassi kukkineen ja kauniine tuoliryhmineen.

 

Isoon saliin kokoonnuttuamme tervetulotoivotusten myötä paikan emäntä Johanna Antikainen kertoi talon vaiheista ja remontista sekä heidän toimintansa alkuvaiheista ja tulevaisuuden suunnitelmista talossa. Johanna miehensä ja muutaman lisätyöntekijän kanssa aloitti toiminnan noin vuosi sitten. He itse asuvat talon yläkerrassa nykyään.

 

Asemapäällikön asuintalo on rakennettu vuonna 1912 Valtionrautateiden arkkitehdin Albert Leideniuksen piirustusten pohjalta. Se on harvinainen puujugendin edustaja Lahdessa. Viimeinen asemapäällikkö muutti talosta pois 1960-luvun vaihteessa, jonka jälkeen talo toimi pitkään VR:n kerhotalona ja sen jälkeen A-killan päivätoimintakeskuksena. Senaatti-kiinteistöiltä talo siirtyi kaupungin omistukseen 2013.

 

Talon remontti on suunniteltu ja toteutettu talon historiaa kunnioittaen. Nykyinen omistaja, lahtelainen rakennusalan yrittäjä Henry Eskelinen on remontoinut talon itse sähkö- ja LVI-asennuksia lukuunottamatta. 1900-luvun alun henkeen sopivan sisustuksen on ideoinut Johanna. Vuonna 1912 valmistuneen talon sisustuksesta on jäljellä jotakin vanhaa - ikkunat, osa ovista sekä kahvilatilan katossa oleva vanha hirsi ovat alkuperäisiä  ja hirressä on jopa muistoina paloja vanhasta tapetista. Myymälätilat on suunniteltu vanhojen ovien profiilin mukaan. Haasteena oli toteuttaa vanhan tyylinen kahvila, joka täyttää modernin työpaikan kriteerit. Esimerkiksi lattiamateriaaliksi valittiin vinyylikorkki, koska se kestää paremmin kulutusta kuin alkuperäiset puulankku ja muovilattia. Taloon on asennettu myös lämmön talteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto, koska kahvilatoiminta on vaatinut hallitun ilmanvaihdon. Vanhassa oli vain koneellinen poisto.

 

Pariskunta Antikainen pyörittää myös  Launeenkadulla toimivaa Jauhopeukalot-yritystä, jossa valmistetaan Asemapäällikössä myytävät leipomotuotteet. Jauhopeukalot Oy on perustettu jo vuonna 1993.

 

Lisäksi Asemapäällikkö työllisti kevääseen asti nuoren yrittäjän, jonka yritys Herkku-Helmi talon alakerrassa vastasi konditoria- ja kylmäsäilytystä vaativista tuotteista ja esimerkiksi gluteenittomista ja vegaaneille sopivista tuotteista. Yrittäjä on tällä hetkellä koulutuksessa ja Herkku-Helmi tauolla.

 

Asemapäällikössä tarjotaan kahvila-konditoria -tuotteiden lisäksi joka päivä aamiaista ja keväällä aloitetut erittäin suositut sunnuntaibrunssit jatkuvat syksyllä. Ison ruokailusalin lisäksi vuokrattavissa on kabinetti, jossa mahdollisuus 15 henkilön kokoustaa. Asemapäällikön kokonaisuuteen kuuluvat myös maakellari ja 1950-luvulla rakennettu sauna. Maakellari on kunnostuksen alla, ruohomatto istutettu katoksi. Sisätilana tulee olemaan joko kaksi pientä huonetta tai mahdollisesti väliseinän purkamisen jälkeen hieman isompi tila. Sivupihalla oleva saunasta tulee myyntikoju takapihan terassille. Kaupunki on kunnostanut takapihan puiston jo aiemmin.

 

Maistuva aamiainen idyllisen kauniissa ympäristössä oli ihana aloitus torstaipäivään! Kauniit kiitoksemme Asemapäällikön mukavalle yrittäjäpariskunnalle, Johanna ja Mika Antikaiselle!

 

https://www.asemapaallikko.com/

https://www.asemapaallikko.com/jauhopeukalot.html