Eduskuntataloon Ville Skinnarin vieraaksi 12.6.2018

Eduskuntatalon pienoismalli
Eduskuntataloa esitteli Merja Pulliainen
Wäinö Aaltosen Työ ja Tulevaisuus -sarjan patsaat - pronssisina istuntosalissa 1969-2015, peruskorjauksen jälkeen istuntosaliin palautettiin alkuperäiset kullatut kipsiveistokset 2017
Eduskunnan aulasta portaikkoon
Eduskunnan Valtiosali
Marmoriportaikko
Täysistuntoa lehteriltä seurattuna
Kansanedustaja Ville Skinnari vieraidensa kanssa
Pääjulkisivun korinttisen tyylin pylväikkö
Paluu Lahteen

Tiistai-iltapäivänä 12.6. Reissu Ruodin bussin kyydissä lähti seitsemäntoista naista kohti Helsinkiä ja Eduskuntaa ja tapaamaan kansanedustaja Ville Skinnaria. Avustajaansa Annette Karlssonia sijaisti Merja Pulliainen (Satu Taavitsaisen avustaja), joka otti ryhmämme vastaan ja esitteli meille kahden vuoden remontin jälkeen syksyllä 2017 avattua Eduskuntataloa. 

 

Vuonna 1931 valmistuneen talon on suunnitellut J S Siren. Eduskuntatalon pienoismalli selvensi talon laajuutta, päärakennuksen lisäksi siihen kuuluu A- ja B-siivet, kirjasto- ja hallintorakennus sekä viimeisimmäksi valmistunut Pikkuparlamentti. Symmetria hallitsee Eduskuntataloa sisä- ja ulkopuolella. Tyylisuuntana on 1920-luvun klassismi, mutta myös esim art deco -tyylisiä yksityiskohtia löytyy. Kokonaisuus on yksinkertaisen tyylikäs. Kotimaista graniittia on käytetty paljon, portaikoissa myös Carraran marmoria. Wäinö Aaltosen muovailemat Työ ja Tulevaisuus -veistossarjan vertauskuvalliset alastomat vartalohahmot (Raivaaja, Henkinen työ, Tulevaisuus, Usko ja Sadonkorjaaja) olivat pronssiin valettuina istuntosalissa vuodet 1969 - 2015, peruskorjauksen jälkeen istuntosaliin palautettiin alkuperäiset kullatut kipsiveistokset vuonna 2017. Eduskuntatalon kirjasto on avoin kaikille kansalaisille ja täysistunnot ovat seurattavissa lehtereiltä. 

 

Täysistunto jatkui vielä vieraillessamme istuntosalissa. Istuimme hetken kuuntelemassa sitä ennen kuin kansanedustaja Ville Skinnari haki meidät istuntosalin lehteriltä kokouskabinettiin kertoen matkalla omia lapsuusmuistojaan Eduskuntatalosta ollessaan isänsä Jouko Skinnarin mukana siellä aikoinaan usein. Villen työpäivät venyvät usein pitkiksi alkaen aamuvarhain oman puolueen kokouksella ja jatkuen esim perustuslakivaliokunnan kokouksella sekä iltapäivän täysistunnolla alkuiltaan. Illan päätteeksi tapaamisia ja kokouksia erilaisten sidosryhmien kanssa. Meille varattu tunti vierähti erittäin nopeasti saadessamme kuulla mm soteuudistuksesta, kansainvälisistä asioista kuin myös Lahden talousasioista. Kansanedustajalla oli vielä yksi kokous edessään. Ville on kotikaupunkimme Lahden kaupunginvaltuuston jäsen, eduskunnassa perustuslaki- ja talousvaliokunnan jäsen sekä Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen.

 

Vierailumme oli erittäin mielenkiintoinen! Kiitokset Eduskuntatalon esittelystä Merja Pulliaiselle sekä isännällemme Ville Skinnarille!

 

Päivi L