Kehittämiskokous 16.8.2018 Mustila Arboretum, Mustila Viini ja Moision Kartano

Moision Kartano
Kokouksessa mukana olleet jäsenemme Moision Kartanon mamselli Anne Hasun kanssa
Mustila Arboretum
Mustila Arboretumin kahvilan edessä Kouvola Visitin Paula Kulla ja Arboretumin toiminnanjohtaja Jukka Reinikainen
Kahvilan takapihaa
Pienellä tutustumiskierroksella Arboretumissa
Tutustumiskierrosta
Mustila Viinin tirehtööri Maria
Mustila Viinin terassi
Mustila Viinin liköörivalikoimaa
Mustila Viinin Syysunelma Vuoden Tilaviini 2018
Moision Kartano - kokous- ja illallispaikkamme
Kartanon aulaa
Kartanossa huoneissa taidenäyttely
Kokousryhmämme emäntämme Paula Kullan ja Moision Kartanon mamselli Anne Hasun kanssa

Aurinkoisen ja kauniin elokuisen kokousiltapäivän ja vierailun Kouvolaan aloitimme Lahden Matkakeskukselta Martti Laurilan bussilla kohti Mustila Arboretumia. Aktiivisia jäseniä kokoukseen ja Elimäen kohteiden tutustumiseen oli ilmoittautunut 19 henkilöä.  Kouvola Visitin tuhti tietopaketti Kouvolan kokous- ja tapahtumakohteista muistiinpanovälineineen oli varattu jo linja-autoon jokaiselle. Kehittämiskokouksen aiheiden käsittely alkoi keskusteluilla pienryhmissä noin tunnin bussimatkan aikana, koosteet ideoista ja ajatuksista käsiteltiin Moision Kartanossa ennen illallista.

 

Mustila Arboretum oli Elimäellä ensimmäinen vierailukohteemme, jossa Paula Kulla/Kouvola Innovation Oy-VisitKouvola myös liittyi joukkoomme. Mustila Arboretumin toiminnanjohtaja Jukka Reinikaisen tervetulotoivotusten jälkeen nautimme idyllisessä kahvilassa suolaiset piirakat kahvin/teen kera ennen pientä esittelykierrosta Arboretumissa. Ensimmäiset istutukset alueelle on tehty jo vuonna 1902. Havupuista istutukset laajenivat nopeasti lehtipuihin ja koristepensaisiin. Suuret rhodo- ja atsaleapensaat muodostivat upean aluskasvillisuuden monille puulajeille. Mahtavia köynnöshortensioita kiipeili puiden runkoja pitkin monen metrin korkeuteen. Arboretumiin on helppo tutustua erilaisia merkittyjä polkuja pitkin, me pistäydyimme vain pienellä pätkällä. Vuodesta 1984 lähtien arboretumia on hoitanut ja ylläpitänyt Mustilan kotikunnassäätiö. Säätiön aikana koetoiminta on puhjennut uuteen kukoistukseen ja arboretum on avattu yleisölle julkiseksi retkikohteeksi. Erinomainen paikka yrityksen tyky/tyhy/virkistäytymispäivään.

 

Samassa pihapiirissä sijaitsee Mustila Viini, jonka tirehtööri Maria kertoi meille viinitilansa valikoimista ja saimme maistaa muutamaa heidän palkituista tilaviineistä. Hilloja, hyytelöitä ja sinappeja kuuluu myös heidän valikoimiinsa. Viinituvassa on 22 asiakaspaikkaa ja kesäisin lisäksi 44 paikkaa terassilla.

 

Viereiseen Viinipuotiin poikkesimme hetkeksi tuliaisostoksille.  Mukavat paikat arboretumin vieressä. Lisäpalveluna Mustila Viini voi tarjota Elimäelle opaspalveluja esim. kokopäiväretkille.

 

Ostosten jälkeen siirryimme 10 minuutin matkan Moision Taide- ja Pitokartanoon, jossa meitä oli vastassa mamselli Anne Hasu. Empirekartanon on suunnitellut C.L Engel vuonna 1820. Saimme kuulla lyhyen esittelyn kartanon historiasta ja yrityksestään. Kauppiaspariskunta Seija ja Pentti Hasu ovat tuoneet kartanoon keskeisen osan omasta elämästään – runsaan neljän vuosikymmenen aikana kerätyn ainutlaatuisen taidekokoelmansa. Heidän tyttärensä Anne Hasu toimii nykyisin kartanoyrittäjänä ja kehittää historia-, kulttuuri- ja taidematkailua valtakunnallisesti. Kartanossa on omistajien pysyvän taidenäyttelyn lisäksi kesäisin vaihtuvia näyttelyitä. Kartanosta löytyy useita kokoustiloja ja yläkerran salissa onnistuu jopa 120 hengen tapahtumat. 

 

Kartanon yläkerrassa jatkoimme kehittämiskokouksen aiheiden käsittelyä ja kokosimme ryhmätöiden tulokset. Herkullinen buffet-illallinen päätti iltamme kauniissa kartanossa.  Kesän taidenäyttely oli esillä useammassa kartanon huoneessa pysyvän näyttelyn lisäksi, valitettavasti aikataulumme salli vain pikaisen tutustumisen siihen ennen paluuaikaa Lahteen. 

 

Kauniit kiitoksemme vierailusta emännällemme Paula Kullalle/Kouvola Innovation Oy | VisitKouvola!

 

Yhdistyksen halllitus jatkaa kehittämiskokouksessa tulleiden ideoiden/toiveiden/kommenttien käsittelyä, kiitokset niistä mukana olleille jäsenille!

 

http://www.mustila.fi/Esittely

https://mustilaviini.fi/

http://www.moisionkartano.fi/